Žutoperajna tuna

lat. Thunnus albacares

Žutoperajna tuna

Tuna pripada obitelji tunjeva (Thunnidae) i najpoznatija je krupna plava riba. Kako je njeno meso jako ukusno, u zadnjih je 20-ak godina postala jedna od najtraženijih i najcjenjenijih riba u svijetu uopće. Postoje razne vrste tune, ali najčešće su plavorepa, žutorepa, skipjack ili prugasta tuna i albacore, koja ima vrlo svijetlo meso pa je još zovu i bijela tuna ili morska piletina.

Tijelo joj je mišićavo i snažno, vretenastog oblika ali u srednjem djelu uočljivo zaobljeno. Leđa i rep tamnoljubičaste su boje, gotovo crne dok boja nadolje i prema glavi postaje sivo srebrnasta. Meso joj je tamno crvene boje, a oko trbuha nježno rumeno. Iako u manjim prostorima nije osobito okretna, tuna je iznimno brzi plivač i može dostići brzinu od preko 70 km/h. Može narasti do 4 metra dužine i 600 kg težine, a najveći ulovljeni primjerak imao je 458 cm i 684 kg. U Jadranu srednja lovna težina tune ne prelazi 12 kg. Živi do 15 godina mada se smatra da može doživjeti i do 30 godina.

Tuna ima staništa na području cijelog Jadranskog mora. Iako se misli da je tuna riba velikih oceana, ima je dosta u Mediteranu pa i u Jadranu na svim dubinama. U proljetnoj i jesenskoj sezoni zalazi u sve kanale i zaljeve čak i u one najzabitije kao što su Novigradsko more i Prokljansko jezero. Najrjeđe zalazi u zapadnoistarske vode, a najpoznatija su lovišta u Riječkom zaljevu, području Crikvenice, oko cijelog Kvarnerića, te oko Kvarnerskih i Zadarskih otoka.

Energetska i nutritivna vrijednost

Energetska vrijednost 100 g svježe tune sa žutom perajom iznosi 108 kcal / 452 kJ, od toga sadrži 0% ugljikohidrata, 4,9% masti i 23,3% proteina.

Od minerala svježa tuna sadrži kalij (444 mg), fosfor (191 mg), magnezij (50 mg), selen (36,5 μg), kalcij (16 mg), željezo (0,7 mg), cink (0,5 mg), bakar (0,06 mg) i mangan (0,02 mg).

Od vitamina svježa tuna sadrži vitamine B kompleksa, tiamin (0,4 mg), riboflavin (0,05 mg), niacin (9,8 mg), pantotensku kiselinu (0,75 mg), vitamin B6 (0,9 mg), kolin (65 mg), vitamin B12 (0,5 μg), vitamin E (0,5 mg).

Tuna sadrži i omega-3 masne kiseline, u 100 g svježe tune nalazi se 0,2 g DHA (dokosaheksaenoična kiselina) i 0,04 g EPA (eikosapentaenoična kiselina).

Izrada ove web stranice sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost Centaurus d.o.o.