Plavoperajna Tuna

lat. Thunnus thynnus

Plavoperajna Tuna

Tuna je velika, lijepa i elegantna riba. Oblik njena tijela odaje brzog i okretnog plivača. Tijelo je mišićavo i snažno, vretenasto, u srednjem dijelu malo zaobljeno, sa snažnom repnom perajom. Glava je nešto veća i zašiljena. Boja tijela s gornje je strane tamno modrikasta, skoro crna, a sivkasta, srebrno ispjegana na donjoj polovici i prema glavi. Maksimalno naraste do 4 metra duljine i 600 kilograma težine. Prosječna težina kreće joj se oko 12 kilograma. Neke vrste tuna još su veće.

Tuna je plava riba, to vjerujem svi znamo. Pelagijska je riba, stalno u pokretu, u potjeri za hranom. Hrana joj je plava riba, ali jede i ostalu, čak se spušta do dna tražeći pridnenu. Njeno stalno boravište ne može se precizirati, već se može govoriti o područjima u kojima je njena pojava učestalija. Tuna je stalni stanovnik Jadranskoga mora, od otvorenih prostranstava do potpuno zatvorenih zaljeva. Jedino je uz zapadnu obalu Istre slabo prisutna.

Nutritivne vrijednosti

Zbog široke rasprostranjenosti te mesnog okusa, tuna uživa status najpopularnije ribe na tržištu. Njeno meso odlikuje se iznimnom kakvoćom ponajprije zbog sadržaja visokokvalitetnih proteina te niskog udjela masnoća.

Ipak, tuna je energetski nešto bogatija od ostalih riba pa tako 120g pečene tunjevine sadrži oko 160 kilokalorija. U istoj količini nalazi se čak 34g proteina te 400mg aminokiseline triptofana koja regulira san.

Iako niskomasna, tuna je namirnica bogata omega-3 masnim kiselinama, naročito EPA i DHA, koje su od iznimne važnosti za naš kardiovaskularni sustav. Pokazalo se kako dostatan unos ovih masnoća može spriječiti stvaranje ugrušaka u arterijama te smanjiti razinu triglicerida. Ako k tome još pridodamo i visoki udio minerala kalija i magnezija te vitamina B6, dobijemo pravog saveznika u borbi protiv srčanih oboljenja.

Uz vitamin B6, tuna se smatra odličnim izvorom i niacina. Tako 120g tunjevine zadovoljava preko 65% dnevnih potreba za ovim mineralom. Niacin sudjeluje u proizvodnji energije te u prerađivanju masti u tijelu.

Tuna sadrži i mnogo minerala selena, 120g pečene tunjevine zadovoljava preko 75% dnevnih potreba za istim. Važnost selena ponajprije leži u njegovoj antioksidativnoj sposobnosti. Naime, selen je neophodan za stvaranje glutation peroksidaze pomoću kojeg jetra obavlja detoksikaciju od štetnih tvari poput pesticida, teških metala ili pak droga.

Izrada ove web stranice sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost Centaurus d.o.o.