Kamenica

lat. Ostrea edulis

Kamenica

Plosnata kamenica (lat. Ostrea edulis) ili Europska kamenica je morska školjka iz porodice kamenica (Ostreidae). Tijelo kamenice (meso) je smješteno unutar dviju nesimetričnih ljuštura. Lijeva udubljena ljuštura služi za prihvaćanje za podlogu, desna je ravna, a spaja ih jaki mišić. Duguljasta je i srcolika, nazubljenih rubova ljušture, a boja ljušture varira od kameno do bjelkasto sive. Raste do 13 cm u dužinu. Kamenica živi isključivo prilijepljena na tvrde podloge kao stijene i to u rijetkim kolonijama. Hrani se planktonom. Najveći neprijatelj su joj morske zvijezde, puž volak, razni rakovi i ribe, a najčešće komarča.

Europska kamenica koja se uzgaja u Hrvatskoj je gotovo u potpunosti nestala iz Europe. Može se naći u Sredozemlju, istočnom Atlantiku i Crnom moru. Veća uzgajališta u Hrvatskoj su u Limskom kanalu, Pulskom i Malostonskom zaljevu, uvali Klimno i Pirovačkom zaljevu, a na svim ovim mjestima raste i samonikla. Pogodni položaji za život kamenice su svi zaljevi i kanali Istre, Creska uvala, Klimno (otok Krk), Novigradsko more, Pašmanski kanal, Šibenski zaljev, manje uvale oko Splita, i Mljetska jezera.

Kamenice se još od Rimljana smatraju izuzetnom delikatesom. Meso joj je jako hranjivo jer sadrži puno bjelančevina, ugljikohidrata i vitamina A, B1, B2, C i D. Najukusnija je zimi, a najčešće se jede sirova s par kapi limunovog soka. Može se pohati, poširati i na druge načine pripremati.

Energetska i nutritivna vrijednost

Energetska vrijednost na 100 g svježih kamenica iznosi 68 kcal / 285 kJ.
Od toga sadrži 7% proteina, 2,5% masti, a 4% ugljikohidrati.

Od minerala svježa kamenica sadrži kalij (243,53 mg), fosfor (158,82 mg), magnezij (57,65 mg), selen (66,47 μg), kalcij (62,36 mg), željezo (6,96 mg), cink (87,13 mg), bakar (4,30 mg) i mangan (0,49 mg).

Od vitamina svježa kamenica sadrži vitamine B kompleksa, tiamin (0,15 mg), riboflavin (0,20 mg), niacin (1,65 mg), pantotensku kiselinu (0,27 mg), vitamin B6 (0,064 mg), vitamin B9 (30,59 μg), vitamin B12 (15,64 μg), vitamin C (3,76 mg), vitamin A (89,41 μg).

Izrada ove web stranice sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost Centaurus d.o.o.