Hobotnica

lat. Octopus vulgaris

Hobotnica

Hobotnica pripada obitelji Octopodidae i najveći je jadranski glavonožac. Najviše je ima u Sredozemlju, ali njome su bogata i druga mora. Živi na dnu među pukotinama stijena. Čitavo je njezino tijelo snažan mišić obavijen sluzavom kožom. Ima veliku glavu i osam jednakih krakova s dvorednim prianjaljkama, u čijoj se sredini nalaze čeljusti slične kljunu papige. Dio tijela s probavnim i dišnim organima manji je nego što su krakovi, a ima izgled vrećice koja se zove plašt.

U Jadranu je rasprostranjena po cijelom području tamo gdje nije prevelik dotok slatke vode. Hobotnicu krasi odličan vid, dobro pamćenje, a smatra se da posjeduje i izrazitu inteligenciju. Boja joj je promjenjiva i ovisi o boji okoliša. Za to je zaslužan poseban pigment u tijelu koji stezanjem stvara različite boje. Pigment može promijeniti smeđu, crvenkastu, zelenkastu, sivu, bijelu boju, a može i stvarati različite uzorke. Boravi i na dubinama do 200 metara. Najviše se približavaju obali krajem zime, i u proljeće u doba parenja. Ne podnose hladnoću te pothlađene brzo ugibaju.

Hobotnice se hrane svim vrstama rakova, riba, glavonožaca, školjki, puževa… Napada i jede vlastitu vrstu. Ipak, rakovi su joj najdraža hrana za kojima izlazi i na obalu.

 

Meso ženki je ukusnije. Mužjaci se od ženki razlikuju po izrazito velikim prianjaljkama kojih, međutim, imaju samo nekoliko i ne na svim krakovima. Hobotnice imaju tri srca. Dva mala blizu škrga koja obogaćuju krv kisikom i pumpaju je prema velikom srcu koje ju dalje transportira tijelu. Imaju plavu krv. Ne, plava krv ne znači da su kraljevskog podrijetla, već samo da ona nije obogaćena željezom nego bakrom, što im omogućuje bolje prenošenje kisika u hladnim okruženjima i okolišima manje bogatim kisikom.

Energetska i nutritivna vrijednost

Energetska vrijednost 100 g svježe hobotnice iznosi 73 kcal / 306 kJ.
Od toga sadrži 15,3% proteini, 0,8% masti, a 0,8% ugljikohidrati.

Od minerala, izvrstan je izvor selena (45 mg, što čini 82% RDA), bakra (0,4 mg, što čini 48% RDA), željeza (5,3 mg, što čini 38% RDA), fosfora (186 mg, što čini 23% RDA), cinka (1,7 mg, što čini 17% RDA), dobar je izvor magnezija (30 mg, što čini 10% RDA).

Od vitamina, izvrstan je izvor vitamina B kompleksa piridoksina (0,4 mg, što čini 21% RDA) i dobar izvor pantotenske kiseline (0,5 mg, što čini 10% RDA).

Izrada ove web stranice sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost Centaurus d.o.o.