Raža

lat. Rajiformes

Raža

Raže (Rajiformes) su rušljoribe, ribe sa hrskavičavim skeletom, koje se odlikuju veoma spljoštenim tijelom u leđno-trbušnom pravcu i proširenim prsnim perajama koja leže sasvim sa strana tijela čime doprinose da tijelo izgleda još šire. Imaju oblik lista ili ploče u obliku romba pa se često popularno nazivaju morski listovi. Kreću se talasastim pokretima grudnih peraja i slabo su pokretne tako da veći dio vremena provode zarivene u pijesak na morskom dnu. Rep im je jako sužen tako da kod većine vrsta liči na bič, a leđno peraje je postavljeno sasvim unazad.

Gornja površina tijela je tamnije pigmentirana i prilagođena boji okoline, dok je donja strana svjetlija jer ne sadrži pigmente. Na gornjoj, leđnoj strani nalaze se oči i spirakulum, a na trbušnoj su usni otvor, nosni otvori i škržni prorezi.Neke vrste raža na leđima ili na repu imaju otrovnu bodlju koja služi za obranu. Druge vrste posjeduju električni organ koji može izazvati prilično snažan električni udar na eventualnog napadača.

Nutritivne vrijednosti

Raža je vrlo korisna za organizam, ne samo što sadrži višestruko nezasićene masnoće, dragocjene saveznike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, borbu protiv stresa i poboljšanje koncentracije, nego predstavlja i bogat izvor mineralnih soli. Bogata jodom, kalijem, natrijem i bakrom, dok je njena kalorična vrijednost veoma niska, 68 Kcal na 100 grama, i još uz to sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12, dragocjene za pravilan rad živčanog sustava

Recept

Za ražu

Izrada ove web stranice sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost Centaurus d.o.o.