Brancin

lat. Dicentrarchus labrax

Brancin

Brancin karakterizira tijelo zeleno sive boje bokovi su srebrni dok je trbuh srebrno-bijele boje. Može dosegnuti duljinu od 1 metra i masu od 14 kilograma. Rasprostranjen je u Sredozemnom moru i istočnom Atlantiku te oko Britanskog otočja. Najčešće nastanjuje pliće vode, dubine od 2 do 5 metara uz ušća i uvale, gdje se osjeća prisustvo slatke vode iz podmorskih izvora, ali zalazi i u dubine do 80 metara.

Često zalazi duboko u riječna korita. Grabežljiv, radoznao, proždrljiv, hrani se svim i svačim, na jelovniku su mu najčešće kozice, manji cipli, jeguljice.

Energetska i nutritivna vrijednost

Energetska vrijednost 100 g svježeg brancina iznosi 64 kcal / 268 kj
od toga sadrži 0,6% ugljikohidrata, 1,5% masti i 16,5% proteina.

Od minerala svježi brancin sadrži kalij (328 mg), fosfor (248 mg), magnezij (53 mg), selen (46,8 μg), kalcij (13 mg), željezo (0,4 mg), cink (0,5 mg). Od vitamina svježi brancin sadrži vitamine B kompleksa, tiamin (0,1 mg), riboflavin (0,2 mg), niacin (1,9 mg), pantotensku kiselinu (0,9 mg), vitamin B6 (0,5 mg), vitamin B9 (6 μg), vitamin B12 (0,3 μg), vitamin A (213 IU).

Brancin je riba male kalorijske vrijednosti koja sadrži mali udio zasićenih masnih kiselina i kolesterola. Odličan je izvor kvalitetnih proteina i omega-3 masnih kiselina. Sadrži različite vitamine i minerale od kojih je najbitnije spomenuti selen i vitamine B skupine.

Izrada ove web stranice sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost Centaurus d.o.o.