Grdobina

lat. Lophius piscatorius

Grdobina

Tijelo je smeđe boje, bez ljuski, najčešće tamnijih nijansi, sa šarama koje joj davaju kamuflažni izgled na muljevitom dnu gdje najčešće obitava. Na vrhu glave ima nekoliko lovki, kojima se koristi pri lovu na manje ribe, a kuriozitet jest da ova riba ponekad uhvati i pokoju morsku pticu. Vrstan je grabežljivac, živi na dubinama do 1000 m, a naraste do 2 m duljine i skoro do 60 kg težine (najveći prijavljen primjerak je imao 58 kg). Ima vrlo ukusno meso, malo kostiju, te je zbog toga vrlo poželjna za prehranu djece. Priprema se na razne načine, pržena, na brudet, kao osnovni sastojak riblje juhe, a kao posebna poslastica smatra se pohana grdobina

Nutritivne vrijednosti

Grdobina je bijela riba, što znači da smo suočeni s ukusnom mršavom ribom, koja ima vrlo malu količinu masti i stoga u kalorijama, te je pak bogata proteinima visoke biološke vrijednosti. 100 grama grdobina osigurava samo 85 kalorija i 2 grama masti, tako da postaje idealna hrana u dijetama za mršavljenje, kao i u uravnoteženoj i zdravoj prehrani. Zbog visokokvalitetnog sadržaja proteina, on osigurava većinu esencijalnih aminokiselina. Osim toga, bogata je vitaminima (uglavnom B kompleksa, kao što su B1, B3 i B9 ili folna kiselina), te minerali (željezo, fosfor, magnezij i kalij).

Recept

Za grdobinu

Izrada ove web stranice sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost Centaurus d.o.o.