Orada

lat. Sparus aurata

Orada

Orada je jedna od najplemenitijih vrsta jadranske bijele ribe. Njena ljepota se ističe moćnom i robusnom, sa snažnim i razvijenim čeljustima te krupnim usnama. Opjevana je još u vrijeme antičke Grčke zbog veličanstvenih kretnji. Zahvaljujući svom atraktivnom izgledu poznata je i kao “Kraljica mora”, ime je dobila po karakterističnoj zlatnoj pjegi.

Orada većinom obitava na području čitavog Mediterana. Unutar Jadranskog mora obitava u priobalnom području većinom od 5 – 10 m dubine tijekom ljeta te do 50 metara tijekom zime te je jako osjetljiva na temperaturu mora. Osim u Jadranu rasprostranjena je po čitavom Mediteranu i istočnom Atlantiku. Orada je dvospolac. U prvom razdoblju života je mužjak a čim se prvi puta mrijesti (dosegne težinu od cca. 0,50 kg) pretvara se u ženku te tako ostaje do kraja života.

U upotrebi je čak tridesetak imena, od kojih su češće upotrebljavani: komarča, podlanica, dinigla, lovrata, ovrata, zlatva, sekulica, štrigavica i dr.

Energetska i nutritivna vrijednost

Energetska vrijednost 100 g svježe orade iznosi 96 kcal / 402 kj
od toga sadrži 0% ugljikohidrata, 3% masti i 18% proteina.

Od minerala svježa orada sadrži kalij (461 mg), fosfor (248 mg), magnezij (31 mg), selen (7 μg),
kalcij (7,5 mg), željezo (0,46 mg), cink (0,42 mg).

Od vitamina svježa orada sadrži vitamine B kompleksa, tiamin (0,1 mg), riboflavin (0,07 mg), pantotensku kiselinu (0,25 mg), vitamin B6 (0,44 mg), vitamin B12 (2,9 μg), vitamin A (4,5 μg).

Izrada ove web stranice sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost Centaurus d.o.o.