Totan

lat. Todarodes sagittatus

Totan

Lignjun, poznat još i kao totanj, glavonožac je Jadranskog mora izgledom vrlo sličan lignji. Ipak, riječ je o dvije sasvim različite životinje. Lignjun, za razliku od lignje, je veličinom manji, izraženije roze boje te sadrži manje mesa koje je ujedno i žilavije. No s obzirom da je cjenovno prihvatljiviji te brojčano zastupljeniji u Jadranskom moru, lignjun skoro svaki dan možemo pronaći u ribarnicama diljem lijepe naše.

Lignjun je čest stanovnik Jadrana a što se ide dublje to je češći i veći. Najveći lignjuni nalaze se na područjima preko 500 metara. Zadržava se bliže dnu te se tako puno lakše ulovi koćarskim mrežama. U športskom ribolovu ulovi se rijeko i najčešće mali primjerci koji noću dolaze nešto bliže površini. Veliki primjerci love se peškafondima u ostalim dijelovima Mediterana na velikim dubinama dok se u nas takva praksa ne provodi. Mrijest se odvija u hladnije doba godine, a njegova jajašca ne ostaju na dnu poput lignje već se mogu vidjeti kako plutaju morskom površinom kao želatinasta masa nošena strujama.

Nutritivne vrijednosti

U prilog lignjunu ide i njegov izniman nutritivni profil. Tako jedan očišćeni lignjun, što je otprilike 225g, sadrži oko 200 kilokalorija od čega se čak 40.28g odnosi na proteine te svega 3.15g na masti. Upravo ovaj odnos makronutrijenata čini lignjun idealnom namirnicom za sve one koji se bore s viškom kilograma kao i za sportaše. Od mikronutrijenata svakako je važno izdvojiti izniman sadržaj vitamina B12 u količini od čak 5.18mcg. Ova količina zadovoljava preko 100% dnevnih potreba za navedenim vitaminom. B12 ili kobalamin igra ključnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i DNK, kao i pravilnom funkcioniranju živčanog sustava. Posebno je zanimljiv mineralni sadržaj lignjuna. Naime, jedan očišćeni lignjun sadrži 103.5mg magnezija, 630mg fosfora te 63mcg selena. 

Fosfor je, kada je u pitanju zdravlje kostiju, drugi najvažniji mineral odmah nakon kalcija. Sudjeluje u mnogim biokemijskim procesima poput proizvodnje energije i regulacije pH.

Recept

Za totana

Izrada ove web stranice sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost Centaurus d.o.o.