Šampjer

lat. Zeus faber

Šampjer

Tijelo mu je prekriveno sitnim oštrim ljuskama, prva leđna peraja je neobično dugačka, sastoji se od 10 bodlji. Najčešće je zelene, odnosno maslinaste boje, premda ponekad zna biti i zlatno-žućkaste boje. Trbuh mu je srebrnkasto bijel. Na oba boka ima karakterističnu crnu točku, po kojoj je dobio i većinu svojih imena.

Naraste do 90 cm duljine i do 8 kg težine, a najveća zabilježena dob mu je 12 godina. Najčešće živi na dubinama između 50 i 100 metara, a zna ga se naći i na dubinama od nekoliko stotina metara. Nije naročit plivač, uglavnom pliva sporo i lagano, te živi većinom blizu dna, na svim tipovima terena. Hrani se većinom manjim ribama i ribljom mlađi koje hvata prikradanjem i izvlačenjem svojih preklopnih usta (pošto nije naročit plivač). Pored ribe hrani se i rakovima i glavonošcima.Mrijesti se krajem zime i početkom proljeća, a jajašca su pelagična.

Postoji mnogo legendi o nastanku imena ove ribe. Jedna od njih glasi da je sv. Petar apostol hvatao ribu, a kako je bio bez ikakvog alata, to je činio rukama. Ribu je uhvatio, a na mjestima gdje ju je dodirnuo prstima, ostale su crne mrlje. Odatle je ova riba dobila ime ribe svetog Petra a također i talijaniziranu verziju šanpjer

Energetska i nutritivna vrijednost

Energetska vrijednost 100 g svježeg kovača iznosi 82 kcal / 341,4 kJ, od toga sadrži 16,1g proteina i 1,9g masti. Od minerala svježi kovač sadrži kalij (151 mg), magnezij (42,10 mg), selen (24 μg), kalcij (33,60 mg), željezo (0,96 mg), jod (16,10 mg). Od vitamina svježi kovač sadrži vitamine B kompleksa, tiamin (0,08 mg), riboflavin (0,1 mg), niacin (6,30 mg), vitamin B6 (0,38 mg), vitamin B9 (11,20 μg), vitamin B12 (1,10 μg), vitamin D (1 μg).

Kovač je vrlo cijenjena riba zbog velikog udjela kvalitetnih proteina te malog udjela masnoća što ga čini namirnicom pogodnom za sportaše, osobe koje nastoje reducirati tjelesnu masu, kao i za opću populaciju. Sadrži mnoštvo vitamina i minerala koji su važni za adekvatnu funkciju organizma. Neki od njih su vitamin B12, selen i jod. Meso kovača sadrži mononezasićene i polinezasićene masne kiseline od kojih je najvažnije spomenuti EPA i DHA.

Izrada ove web stranice sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost Centaurus d.o.o.